8 makanan ini tidak vegetarian

Waspadalah terhadap gelatin dalam cornflakes

Ya, anda membaca hak tersebut: Beberapa bijirin bersalut gula mengandung gelatin. Dan ini diketahui berasal dari kulit, tulang dan tisu penghubung haiwan. Campuran bahan digunakan untuk melekatkan lapisan gula ke jagung. Sesetengah pengilang juga menggunakan produk haiwan untuk membuat serpihan bersinar. Perhatikan masa yang lebih baik pada senarai ramuan, maka anda berada di tempat yang selamat.

Keju bukan keju yang sama

© Shutterstock / gresei

Ramai vegetarian mengambil keberanian ke kaunter keju - tetapi berhati-hati! Banyak keju mengandungi enzim Gabungan Lab, yang diperolehi daripada perut lembu. Yang terakhir dipotong menjadi kepingan kecil dan direbus. Khususnya, Parmesan, Pecorino, Grana Padano dan Gorgonzola menggunakan makmal haiwan. Jika anda ingin memakan keju yang dibuat tanpa produk haiwan, pastikan ia dibuat dengan pengganti rennet mikrob atau tumbuhan.



Bahan haiwan dalam jus

© Shutterstock / michelaubryphoto

Siapa sangka itu? Jus tidak selalunya sesuai untuk vegetarian. O-jus boleh mengandungi, sebagai contoh, asid lemak omega-3 yang baik untuk jantung, tetapi sebenarnya berasal dari ikan. Juga, jus multivitamin harus digunakan dengan berhati-hati kerana ia mungkin mengandungi gelatin. Bentuk haiwan ini berfungsi sebagai pembawa rasa dan vitamin.

Pernahkah anda cuba tawon?

© Shutterstock / HandmadePictures

Baiklah, kerana tawon boleh terkandung dalam buah ara. Tetapi bagaimana ini berlaku? Apabila pendebungaan ara, tawon merangkak ke dalam bunga - jika gearnya terlalu sempit, ia kehilangan sayapnya dan mati di dalamnya. Selanjutnya, ia dicerna oleh enzim tumbuhan dan tumbuh bersama dengan buahnya. Walau bagaimanapun, jika anda makan buah eksotik, anda tidak akan menyedarinya, kerana tawon itu telah lama reput ke dalam protein.

(Kalori rendah) yoghurts shun

© Shutterstock / Camille White

Ya, betul: bahkan yoghurt tidak semestinya vegetarian. Gelatine digunakan untuk memberi snek segar tekstur berkrim, terutamanya dalam versi rendah kalori. Dan ia diperbuat daripada kulit, tulang, dan tisu haiwan. Anda boleh mengetahui sama ada yogurt mengandungi gelatine dalam senarai ramuan. Sekiranya dia tidak disenaraikan di sana, anda boleh merebut rak.

Babi tersembunyi di roti

© Shutterstock / Scorpp

Juga barang bakar tidak kebal dari komponen haiwan. Sebagai contoh, roti dan bakar sering mengandungi asid amino L-cysteine, yang berasal dari bulu babi atau bulu burung. Ia terutamanya digunakan sebagai agen rawatan tepung di kilang industri. Ejen menghalang adunan dari melekat. Doh lebih elastik dan dengan itu boleh dibakar. Sehingga giliran alaf, rambut manusia digunakan untuk membuat asid amino, tetapi sejak April 2001 ini telah diharamkan oleh arahan EU.



Berhati-hati dengan pewarna dalam jem dan Co

© Shutterstock / merc67

Jem, gusi buah merah atau yogurt berry sangat mungkin mengandung carmine - juga dikenali sebagai E120. Karmin adalah pewarna yang berasal dari serangga skala wanita. Vegetarian atau vegan adalah berbeza! Pigmen merah digunakan untuk menggilap gusi buah atau marmalade - tetapi berasal daripada mendidih atau meresap keluar dari kumbang. Kotak parut juga dalam jem, sosej dan pelbagai minuman.

Bir dan wain - biarlah!

© Shutterstock / John Lumb

Berita buruk untuk semua vegetarian yang ingin minum bir selepas bekerja atau segelas wain: wain dan bir juga mengandungi produk haiwan. Agen klarifikasi digunakan dalam pengeluaran bir dan wain. Dan ini adalah cara ia berfungsi: Sebagai contoh, jika ragi ditapis dari bir, gelembung ikan digunakan. Untuk wain, bagaimanapun, gelatin digunakan. Walau bagaimanapun, dari segi wain, sudah ada alternatif vegan, yang kemudian dijelaskan dengan silika atau mineral bumi. Perhatikan meterai "bunga vegan" di sini.



Makanan UNTUK PEJUANG JERAWAT!! 8 Resep Menu Oat Tampa Bosan (Ogos 2021).



Makanan, Gambar, Gelatin, Bakeri, Resipi Vegetarian, Vegetarian, Makanan, Vegetarian, Pemakanan, Vegan